Zwangerschap

Zwangerschap


Vluchtelingen

Ze was 19 jaar en kwam hoogzwanger vanuit het AZC naar de gemeente waarin ik werk. Nog twee maanden te gaan. Ze sprak nog niet de Nederlandse taal, noch een enige andere westerse taal. Ze was terughoudend en in zichzelf gekeerd. Met behulp van een tolk hoorden we dat er tot nu toe geen klachten waren, dus ze had geen hulp gevraagd. De vader was niet in beeld. Er waren geen babyspullen, de aanvraag uitkering zou pas over een maand effectief worden. We vroegen namens haar een voorschot op de uitkering.

Haar woning werd met behulp van landgenoten ingericht en we meldde haar met spoed bij een huisarts, verloskundige en kraamzorg. Het bleek een tweeling! Ze was besneden, zonder ingreep, heel ellendig en een risico. Tot dan had ze geen voorlichting en geen begeleiding gehad.

Meteen de prenatale zorg voor tienermoeders, die we gelukkig hebben in onze stad, ingeschakeld. Vanaf nu zou de zwangerschap intensief begeleid worden. Een professional van het consultatiebureau zou gaan voorlichten.

Via de kerk babykleertjes, via de gemeente bijzondere bijstand voor de hoogste benodigde babyuitzet (de kringloop was een uitkomst). We hebben haar in contact gebracht met vrouwelijke landgenoten. Leeftijdgenoten die dezelfde ervaringen al achter de rug hadden.

Toen de weeën te vroeg kwamen werd het een keizersnede. Gelukkig was daar door de gynaecoloog al rekening mee gehouden. Het dossier lag klaar, de medische gegevens waren bekend.

De bevalling verliep verder op rolletjes, er werden twee gezonde kinderen geboren, die na wat extra zuurstof na twee weken het ziekenhuis mochten verlaten. Inmiddels had ze vriendinnen, die haar zouden helpen bij de eerste onzekerheden als moeder.

Begeleider vluchtelingenopvang en -hulpverlening

Suggesties


Caravan

Het centrum voor asielzoekers waar ik werkte was net open. 120 nieuwe stacaravans stonden in het bos te glimmen. We gingen open in maart, de lente hing in de lucht. Een geweldige plek om te werken. Als medewerker wonen zorgde ik ervoor dat alles een beetje beheersbaar bleef. Bij onderlinge…

Lezen

Uit Angola

Ik werkte bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst. Beter bekend als de gevreesde IND. In mijn functie van contactambtenaar interviewde ik net in Nederland gearriveerde vluchtelingen. Ik kwam regelmatig op een locatie in een bosrijke omgeving waar zogenaamde AMA’s (Alleenstaande Minderjarige Asielzoeker) verbleven. Veel van deze minderjarig asielzoekers waren afkomstig…

Lezen

Zomaar een dag

U kent ze wel van die jongens met grote “baggy” broeken, waarvan de broek afgezakt op de heupen hangt. Een hoofd vol vlechtjes, zonnebril op, zelfs in de winter en met zo’n stoer loopje. Het lijkt wel of ze rechtstreeks uit een videoclip van MTV komen. Ze lijken zo stoer…

Lezen