Zeven jaar

Zeven jaar


Medisch Maatschappelijk Werk
Revalidatie
Als gevolg van een incomplete dwarslaesie kon mijn cliënt niet goed meer lopen. Zijn eerste weekendverlof tijdens de behandeling in de revalidatiekliniek stond voor de deur. Ik nam het verlof met hem door om na te gaan waar hij zoal mee te maken zou krijgen.
‘Hoe gaat u naar boven, naar de slaapkamer’, vroeg ik. ‘Lukt het wel om de trap op te komen?’ Hij zei dat hij niet naar boven hoefde. ‘Maar u moet toch naar boven naar uw slaapkamer?’ Nee hoor hij sliep wel op de bank. Hij sliep al jaren op de bank. Om precies te zijn, sinds het overlijden van zijn vrouw 7 jaar geleden had hij niet meer in het echtelijk bed geslapen.
Het gesprek viel even stil en nam een andere wending. We spraken over zijn leven na het overlijden van zijn vrouw. ‘Toen mijn vrouw nog leefde viel ik altijd in slaap terwijl ik een stukje van haar nachtpon vasthield’, vertelde hij. In huis was sinds het overlijden zo goed als niets veranderd. In de kast hing nog haar kleding en in de badkamer stond nog haar tandenborstel.
Maatschappelijk werker dwarslaesierevalidatie

Suggesties


Boeddhistisch pokeren

De patiënt weet sinds enkele maanden dat hij ongeneeslijk ziek is. Hij heeft geen vrienden en beschrijft dat dit altijd…

Lezen

Sollicitatiegesprek

Op vrijdagmiddag word ik om 14.30 uur door de intensive care gebeld met de vraag of ik een half uur…

Lezen

Eigen regie

Als maatschappelijk werker op een dwarslaesie afdeling van een revalidatiecentrum blijft je eerste ervaring met een “verse hoge dwarslaesie” (iemand…

Lezen