Wie is er nou gek

Wie is er nou gek


Psychiatrie
De huiskamer van de woongroep lag enigszins verscholen achter een laag muurtje. Hierdoor werden patiënten aan het gezichtsveld van de groepsbegeleiders onttrokken als zij in de huiskamer zaten.
Op weg naar het kantoor, een soort vissenkom, wierp ik een blik over de muur om te zien er nog patiënten in de huiskamer zaten. Op het eerste gezicht zag ik niemand.
Toen zag ik op de grond een man liggen. Hij lag op zijn rug, armen gestrekt langs zijn benen. Zijn hoofd lag onder een stoel. Hij lag doodstil en ademde rustig. Nee, hij was niet dood. Er lag gewoon een man in een vreemde pose.
Het zag er zo surreëel uit dat ik het beeld niet meteen begreep. Toen zag ik dat het Pieter was, een van de patiënten. Een merkwaardige man die er alles aan deed om zijn verwardheid verborgen te houden.
Ik zei zijn naam waarop hij in een seconde weer op zijn benen stond. Alsof er niets gebeurd was begroette hij mij. Ik vroeg hem wat hij aan het doen was. ‘Niks bijzonders,’ zei hij. ‘Pieter je lag gestrekt op de grond met je hoofd onder een stoel’, zei ik. ‘Nee hoor’, zei hij stellig. Er was niets aan de hand. In zijn ontkenning was hij zo overtuigend dat ik even aan mezelf begon te twijfelen. Had ik het misschien niet goed gezien?
Groepsbegeleider

Suggesties


Kopje thee

De man kwam bij ons in beeld doordat de uitkerende instantie zich zorgen maakte. De verwarde man liet me binnen. Hij woonde in een verwaarloosde woning. Een donker doolhof van meubilair en opgehangen lappen. Op het aanrecht stond een stapel afwas. Zo te zien al weken. De man sprak nauwelijks.…

Lezen

Knuffel

Ik kende het meisje nog niet lang. Ze was een cliënt die enige tijd begeleid werd door een collega. Ik had de begeleiding nog maar kort geleden overgenomen. Al snel moesten er enkele moeilijke gesprekken gevoerd worden. Ze leidde aan een eetstoornis en haar gezondheid was dusdanig zorgelijk dat een…

Lezen

Nieuw woord

In de behandeling van eetstoornissen spelen gedachtes en belevingen die een cliënt heeft over eten een belangrijke rol. Ik was in gesprek met een cliënt. Een jonge vrouw die al een eind op weg was in haar behandeling. We spraken over de moeite die zij ervoer om in het openbaar…

Lezen