Vroeghulp

Vroeghulp


Reclassering
Hij was net 22 maar had al een indrukwekkend strafblad. Voornamelijk winkeldiefstallen in het centrum van van de stad. In relatief korte tijd had hij zich opgewerkt tot een veelpleger. De meeste veelplegers die ik tot dan toe had ontmoet waren langdurig verslaafde mannen van middelbare leeftijd.
Ik sprak hem op het politiebureau. In het jargon van de reclassering heet dat een ‘vroeghulp’. Hij was op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. Slechts 22, je gaf het hem niet. Zelden had ik iemand ontmoet waarbij de sporen van een drugsverslaving zo prominent zichtbaar waren. Hij was verschrompeld tot een oud mannetje. Broodmager en vervuild, een ingevallen grauw gezicht, een doffe bos verwildert haar, een zwakke stem. Meer details wil ik niet eens beschrijven omdat het zo mensonterend was.
Hij werd in preventieve hechtenis genomen in afwachting van een rechtszitting. Daarmee zat mijn taak erop. Een van de vele cliënten die ik nooit meer zou tegenkomen en misschien wel zou vergeten.
Een maand of drie later bezocht ik het huis van bewaring. Ik had een afspraak met een cliënt waarover ik moest rapporteren voor de rechtbank. Op weg naar de gesprekkamer waar ik verzocht werd plaats te nemen in afwachting van mijn cliënt werd ik aangesproken door een jongeman.
Het was de verwaarloosde jongeman van enkele maanden daarvoor. Zo’n gedaantewisseling had ik nog nooit gezien. Ik was stomverbaasd en kon niet geloven dat het dezelfde jongen was. Blakend van gezondheid,  een blos op zijn wangen, kilo’s aangekomen en een prachtige bos glimmende krullen op zijn hoofd. De detentie had hem goed gedaan.
Het was een verschil van dag en nacht en deed me weer eens beseffen wat een verslaving veroorzaakt.
Reclasseringswerker

Suggesties


Wim en Wilma

Wim en Wilma hadden elkaar leren kennen op de Cliff Richard fanclubdag. Zij was een stuk ouder dan hij maar dat bleek geen belemmering. Het was duidelijk dat ze gek op elkaar waren, dat straalde ervan af. Bovendien kwamen ze samen, als stel, naar de reclassering. Terwijl het om een…

Lezen

Huiselijk geweld

uitzichtloos, uitgepraat ingekakt en ineengezakt zitten zij daar samen ooit elkaars grote liefde nu rest kille wrok, zelfs haat ze verstaan niet de kunst om van de ander een leuker mens te maken noch de kunst van het opstappen ze zijn verdwaald, vervreemd, een verloren generatie en schamen zich niet…

Lezen

Surinaamse zuurkool

Eindelijk was het dan zover, het toezicht was ten einde. Hij kwam van ver, zowel letterlijk als figuurlijk. Deze man, zo goed als analfabeet, minderbegaafd, opgegroeid onder beroerde omstandigheden had hij zichzelf moeten opvoeden. Een overlever. Drugssmokkel, dat was zijn antwoord op de problemen waar hij zich voor gesteld vond.…

Lezen