Vroeghulp

Vroeghulp


Forensische zorg
Reclassering
Verslavingszorg
Hij was net 22 maar had al een indrukwekkend strafblad. Voornamelijk winkeldiefstallen in het centrum van van de stad. In relatief korte tijd had hij zich opgewerkt tot een veelpleger. De meeste veelplegers die ik tot dan toe had ontmoet waren langdurig verslaafde mannen van middelbare leeftijd.
Ik sprak hem op het politiebureau. In het jargon van de reclassering heet dat een ‘vroeghulp’. Hij was op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. Slechts 22, je gaf het hem niet. Zelden had ik iemand ontmoet waarbij de sporen van een drugsverslaving zo prominent zichtbaar waren. Hij was verschrompeld tot een oud mannetje. Broodmager en vervuild, een ingevallen grauw gezicht, een doffe bos verwildert haar, een zwakke stem. Meer details wil ik niet eens beschrijven omdat het zo mensonterend was.
Hij werd in preventieve hechtenis genomen in afwachting van een rechtszitting. Daarmee zat mijn taak erop. Een van de vele cliënten die ik nooit meer zou tegenkomen en misschien wel zou vergeten.
Een maand of drie later bezocht ik het huis van bewaring. Ik had een afspraak met een cliënt waarover ik moest rapporteren voor de rechtbank. Op weg naar de gesprekkamer waar ik verzocht werd plaats te nemen in afwachting van mijn cliënt werd ik aangesproken door een jongeman.
Het was de verwaarloosde jongeman van enkele maanden daarvoor. Zo’n gedaantewisseling had ik nog nooit gezien. Ik was stomverbaasd en kon niet geloven dat het dezelfde jongen was. Blakend van gezondheid,  een blos op zijn wangen, kilo’s aangekomen en een prachtige bos glimmende krullen op zijn hoofd. De detentie had hem goed gedaan.
Het was een verschil van dag en nacht en deed me weer eens beseffen wat een verslaving veroorzaakt.
Reclasseringswerker

Suggesties


Wandeling

Daar waar mensen samenleven ontstaan conflicten. Zeker als er sprake is van dwang zoals in een forensische kliniek. Heel normaal…

Lezen

Echte mannen

Het leven in een kliniek wordt gekenmerkt door regels. Zo zijn er vaste momenten waarop de groep cliënten bij elkaar…

Lezen

De dichter

Met de aangekondigde bezuinigingen op komst binnen het gevangeniswezen dacht ik terug aan ‘die goede oude tijd’. Sindsdien is er…

Lezen