Verplicht douchen en gymnastieken

Verplicht douchen en gymnastieken


Medisch maatschappelijk werker
Revalidatie

In de dwarslaesierevalidatie zijn de onderwerpen poepen, plassen en seks regelmatig terugkerende onderwerpen in de gesprekken met revalidanten. Soms leidt dit tot grappige gesprekssituaties.

Naast eventuele medicatie gaat het er om dat mensen weer opnieuw seks gaan beleven met hun "nieuwe" lichaam en de daarbij behorende (on)mogelijkheden.

De boodschap voor revalidanten is: denk out of the box en ga op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Normaal gesproken leg ik dan uit dat mensen meer de intimiteit moeten opzoeken en zich minder richten op het klaarkomen.

Ik besprak het onderwerp seksualiteit met een meneer die beperkt Nederlands spreekt. Bij deze meneer was de boodschap, door het taalprobleem, wat lastiger over te brengen. Daarnaast zei meneer zich te schamen om dit onderwerp te bespreken.

Ik kreeg de indruk dat hij het niet helemaal begreep dus ik gaf wat meer toelichting en zei,

“zoek de romantiek wat meer op, ga naast elkaar liggen op de bank om te knuffelen, of ga samen douchen.” Meneer vatte dit als volgt samen: “U vindt ik douchen met vrouw?”

Ik ben benieuwd hoe dat is gegaan thuis…… “kom schat we moeten samen douchen van mijn maatschappelijk werkster”…..

In een ander gesprek over seksualiteit maakte ik gebruik van een boek met plaatjes van standjes en andere mogelijkheden zodat mensen een visueel beeld hebben. Dit helpt om revalidanten en hun partners te laten zien wat er voor andere mogelijkheden zijn op het gebied van seksualiteit.

Een Amsterdamse, wat oudere echtgenote, van een revalidant flapte bij het zien van die plaatjes er direct uit:  “As ik dat allemaal sie mag ik wel op gommestiek (gymnastiek) gaan!”

Maatschappelijk werker revalidatie

Suggesties


Haastige spoed

Een afrondend gesprek was gepland met cliënt op een beetje ongunstig tijdstip zodat er maar vrij weinig tijd over bleef voor de lunch om daarna meteen weer door te hollen naar een overlegIk dacht er goed aan te doen om de cliënt maar geen koffie aan te bieden zodat ik…

Lezen