Telefoonsupport

Telefoonsupport


Verslavingszorg
Na het opnemen van de telefoon met mijn standaardtekst hoorde ik een jonge vrouw zeggen dat ze zich geen raad meer wist.
Haar vader was de avond ervoor weer dronken geweest en het was compleet uit de hand gelopen. Ze wist echt niet meer wat ze moest doen. Haar vader wilde zich niet laten opnemen, want hij had een eigen zaak en dan zou alles wat hij had opgebouwd voor niets zijn geweest.
Hoewel klinisch detoxen inderdaad regelmatig gebeurt, vertelde ik haar dat het misschien ook wel mogelijk was dat haar vader zich ambulant liet behandelen. Dan hoefde hij niet wekenlang opgenomen te worden, maar kon hij met een maatschappelijk werker praten over zijn verslaving en begeleid worden bij het daar van af komen. “Maar ja”, zei ik, “dan moet je vader dat wel zelf willen”. En daar had zij ook een zwaar hoofd in.
“Anders”, zei ik, “kun je misschien hulp voor jezelf zoeken? Dat jij een beetje handvatten krijgt om te leren omgaan met de verslaving van je vader. Lijkt je dat wat?” Daar voelde ze wel voor en ik verwees haar naar haar huisarts. Enigszins opgelucht hing ze op.
Ik had met haar te doen; zo’n meisje dat de dupe is van de verslaving van een van haar ouders en in de rol van ouder zit in plaats onbezorgd kind te kunnen zijn.
Medewerker Verslavingszorg

Suggesties


Bodybuilder

Ik bezocht  samen met een vrijwilliger een voormalig heroïneverslaafde bodybuilder. Hij was behoorlijk zenuwachtig omdat hij vandaag voor het eerst de vrijwilliger ging ontmoeten die ik voor hem in gedachten had. Om zijn zenuwen de baas te blijven had hij zichzelf moed in gedronken met een glas wodka. Echt geholpen had het…

Lezen

De dichter

Met de aangekondigde bezuinigingen op komst binnen het gevangeniswezen dacht ik terug aan ‘die goede oude tijd’. Sindsdien is er veel veranderd en de komende jaren staat er nog veel te gebeuren. Op het paviljoen voor verslaafde gedetineerden maakte ik kennis met een kleine uitgeteerde man. Gepokt en gemazeld door…

Lezen

Bedankbrief

De oudere verslaafde man op het gevangenispaviljoen waar ik werkte was stug in het contact. Hij weerde contact af, hield afstand en liet in zijn houding duidelijk merken dat er sprake was van ‘wij’ (de gedetineerden) en ‘zij’ (het personeel). Op een gegeven moment werd hij positief getest op drugsgebruik.…

Lezen