Ramkraak

Ramkraak


Forensische zorg

In het forensisch werkveld speelt delictanalyse een belangrijke rol. Met cliënten wordt het delict besproken. Hoe ben je tot het delict gekomen, waarom heb je het delict gepleegd en wat zijn de maatschappelijke gevolgen van het gepleegde delict, zijn enkele thema's die aan bod komen.

Een van de cliënten had de gewoonte om ramkraken te plegen. Bij een ramkraak wordt met een auto bijvoorbeeld op de pui van een juwelier of op een geldautomaat ingereden. Waarna de buit voor het grijpen ligt.

Ik liet mijn client weten dit een nogal agressieve methode te vinden en vroeg hoe hij hier tegen aan keek. Wat waren zijn gedachtes over de maatschappelijke gevolgen van deze methode? Denk bijvoorbeeld aan het gevaar voor omstanders.

Hierop stelde de client mij gerust. Deze waren namelijk niet aanwezig. Bij het plegen van een kraak, zo vertelde hij, hield hij kort voor de impact even stil. Hij keek naar links, hij keek naar rechts. Kust veilig? dan vol gas er op af.

Sociotherapeut

Suggesties


Wandeling

Daar waar mensen samenleven ontstaan conflicten. Zeker als er sprake is van dwang zoals in een forensische kliniek. Heel normaal…

Lezen

Echte mannen

Het leven in een kliniek wordt gekenmerkt door regels. Zo zijn er vaste momenten waarop de groep cliënten bij elkaar…

Lezen

De dichter

Met de aangekondigde bezuinigingen op komst binnen het gevangeniswezen dacht ik terug aan ‘die goede oude tijd’. Sindsdien is er…

Lezen