Ik mag niet pikken

Ik mag niet pikken


Gehandicaptenzorg
Zaterdag was in de woonvoorziening waar ik werkte doorgaans winkeldag. Bewoners gingen dan zelfstandig naar het winkelcentrum om iets te kopen van hun zakgeld. Bewoonster Judith had ik een paar euro meegegeven uit haar spaarpot, die wij in beheer hadden, zodat ze iets kon kopen.
Toen ze terug kwam gaf ze de euro’s die ik haar had gegeven terug. Ik vroeg “heb je niks gekocht?” ze zei van niet en ging naar de groepsruimte. Ik hoorde haar hardop tegen zichzelf zeggen “nee Judith, je mag niet pikken.” Ik liep naar de groepsruimte en zag dat ze een nieuwe mascara in haar hand had. Ze zei nogmaals, “ik mag niet pikken.” Ik vroeg haar of ze dit uit de winkel had meegenomen zonder te betalen, waarop ze nogmaals zei “ik mag niet pikken”. Ik vroeg haar waarom ze het niet van haar zakgeld had gekocht. Daar kwam geen antwoord op.
Ik besprak met haar dat pikken niet mag en dat ze dit eerlijk moet vertellen in de winkel en de mascara alsnog terug moest brengen of alsnog betalen. Om haar te ondersteunen ging ik met haar mee naar de drogist. In de winkel werd het spannend voor haar. Terwijl we aan het wachten waren op onze beurt en Judith hardop bleef zeggen dat ze niet mag pikken hoopte ik dat ze hiervan zal leren. Toen we aan de beurt waren en de situatie voorlegde zei de verkoopster, “weet je wat Judith? Je mag deze wel houden.”
Groepsbegeleidster verstandelijk beperkten

Suggesties


Lief echtpaar

Ik kwam aan bij de woning en mijn nieuwe cliënt stond al voor de deur te wachten. Ze was een…

Lezen

Een andere kijk

Soms kan iemand geen woorden vinden voor de emotie die ze voelen en het gedrag dat daaruit voort komt. En soms…

Lezen

Belletje lellen

Humor is erg belangrijk in mijn werk. En ik denk eigenlijk voor iedereen die binnen de zorg- en welzijnssector werkzaam…

Lezen