Gestroomlijnd

Gestroomlijnd


Forensische zorg
Reclassering

Na ruim vijf jaar in een Zuid Amerikaanse gevangenis kwam mijn cliënt vrij. Door te werken tijdens de gevangenschap had mevrouw een flinke strafkorting opgebouwd. Bovendien had ze een groot deel van het beetje salaris dat ze daarmee verdiende weten te sparen. Door de jarenlange detentie was dit opgelopen tot een kleine 1000 euro.

Eenmaal op vrije voeten was het nog wachten op de uitzetting naar Nederland. Een procedure die enkele weken tot maanden kon duren.

Mevrouw was vast besloten met het gespaarde geld haar droom te verwezenlijken. Om geld uit te sparen nam zij haar intrek in een daklozenvoorziening voor ex-gedetineerden in een Zuid Amerikaanse metropool.

Niet lang daarna had ze een afspraak bij de kliniek. Al snel was ze in het bezit van een paar nieuwe borsten en dankzij een liposuctie een slanke taille. De plastische chirurgie was goed uitgepakt. En dat voor een schijntje van wat het haar in Nederland zou hebben gekost. Nu was het een kwestie van uitzingen totdat ze door de autoriteiten op het vliegtuig gezet zou worden. Het werd sappelen want veel was er niet over van haar zuurverdiende centen.

Aan mij de taak om de terugkeer voor te bereiden. Er zat niets anders op dan ook in Nederland te beginnen in een daklozenvoorziening. Volledig berooid keerde mevrouw enkele maanden later terug naar Nederland. Met een plastic zakje stond ze op Schiphol. Een treinkaartje naar haar voormalige woonplaats kon er nog net af. Daar nam ze, met haar nieuwe lijf, haar intrek in de lokale daklozenopvang. Trots als een pauw op haar nieuwe gestroomlijnde figuur.

Reclasseringswerker gedetineerdenbegeleiding

Suggesties


Wandeling

Daar waar mensen samenleven ontstaan conflicten. Zeker als er sprake is van dwang zoals in een forensische kliniek. Heel normaal en vaak levert dat ook weer een zogenaamd ‘leermoment’ op. In mijn dienst was het weer zover. Een van de cliënten was na een conflict met een medeclient niet meer…

Lezen

Echte mannen

Het leven in een kliniek wordt gekenmerkt door regels. Zo zijn er vaste momenten waarop de groep cliënten bij elkaar komen voor een groepsgesprek. Elke dag om 19 uur is er zo’n groepsgesprek. Op zondag een probleem want dan valt dit samen met Studio Sport. De cliënten verzochten of er een…

Lezen

De dichter

Met de aangekondigde bezuinigingen op komst binnen het gevangeniswezen dacht ik terug aan ‘die goede oude tijd’. Sindsdien is er veel veranderd en de komende jaren staat er nog veel te gebeuren. Op het paviljoen voor verslaafde gedetineerden maakte ik kennis met een kleine uitgeteerde man. Gepokt en gemazeld door…

Lezen