Een schop onder de kont

Een schop onder de kont


Algemeen Maatschappelijk Werk

Er stond een intakegesprek gepland met een man van 35. Meer dan dat en zijn naam wist ik niet. Hij had speciaal naar mij gevraagd want ik was hem aanbevolen door een andere cliënt.

Meneer liep zoals hij dat zei vast in het leven. Hij had veel meegemaakt, het type 12 ambachten 13 ongelukken. Nooit een vaste baan en nooit eens een relatie voor langere tijd. Een levensgenieter en een flierefluiter. Hij had nu wel een vrouw die erg veel van hem hield, maar ja… dat was voor hem geen uitdaging.

Hij voelde zich wel bezwaard dat hij gebruik maakte van het Maatschappelijk Werk want zo zei hij, ‘jullie zijn er toch eigenlijk voor echte problemen’. Wat hij nodig had was eigenlijk gewoon een ‘schop onder de kont’, aldus meneer.

Een schop onder de kont is natuurlijk geen probleem. Dat heeft iedereen zo op zijn tijd nodig. Maar ik vroeg me wel af waarom hij daarvoor nu juist bij mij kwam.

Daar had meneer een goede reden voor. Dat was namelijk vanwege mijn Turkse afkomst. Want met zo’n afkomst dan ben je wel wat gewend en heb je vast ergere en schrijnendere dingen meegemaakt. Dat zou wel helpen om te relativeren en hem eens even met beide benen op de grond te zetten. 

Maatschappelijk werker

Suggesties


Jij bezwaar maken

In het Algemeen Maatschappelijk Werk wordt vaak gewerkt met inloopspreekuren. Op zo’n spreekuur kan iedereen zich melden met allerlei vragen waarna er gekeken wordt of ondersteuning mogelijk is. Het spreekuur kent zo zijn vaste bezoekers. Regelmatig meldde zich een Marokkaanse man. Op elke brief die hij ontving van een instantie,…

Lezen

Bevestigend geknik

Met z’n drieën zaten we in een spreekkamer. Een cliënt, een collega en ik. We zaten om een laag tafeltje en op dat tafeltje stonden wat zaken zoals een bakje met tissues, een bakje met papieren over de rechten van cliënten en iets van melkpoeder of zo. Ik voerde het…

Lezen

David Bowie

Ik maakte mij ernstige zorgen over een bewoonster in de wijk waar ik werk. De psychiatrische problematiek kwam steeds meer op de voorgrond. Ze werd steeds onzorgvuldiger in het huishouden en rekeningen bleven ongeopend liggen. De woningbouwvereniging liet me weten dat er een huurachterstand was. Als dit zo door zou…

Lezen