Een gezellig uitje

Een gezellig uitje


Reclassering

Na zijn veroordeling kreeg ik de cliënt in een reclasseringstoezicht. Het dossier lag koud op mijn bureau of diverse instanties wisten mij te vinden. Hulpverleners, woningbouwvereniging, politie… ze zaten met hun handen in het haar. Een lastige man die overlast veroorzaakte en waar ze weinig grip op kregen. Ik moest alle zeilen bijzetten om de instanties betrokken te houden. Hulpverleners wilde het liefst alle begeleiding aan mij overlaten, de woningbouwvereniging wilde hem zijn huis uit zetten en de politie zag hem het liefst een gevangenisstraf uitzitten.

Wonderwel kwam hij op zijn afspraken met de reclassering. Ter herinnering aan zijn afspraken stuurde ik hem vooraf telkens een sms bericht. Hij kwam graag, vaak was hij te vroeg. Soms een half uurtje maar dan dronk hij even een kop koffie in de wachtkamer. Maar steeds vaker kwam hij uren te vroeg en moest ik hem wegsturen met de mededeling om later terug te komen.
De afspraken met de reclassering gaven hem structuur. Hij had zo goed als geen sociaal netwerk en de het reclasseringstoezicht was voor hem ook een sociaal contact. Het was voor hem ook gezellig uitje.

Toen op een dag verscheen hij niet op zijn afspraak. Hij reageerde niet op mijn sms berichten. Meteen wist ik dat er iets aan de hand was. Hij had immers nog nooit een afspraak gemist. Ik vroeg de buurtregisseur bij zijn woning langs te gaan. Daar werd hij aangetroffen in zijn woning, overleden. 

Het stemde me treurig maar ik was blij dat ik de voorafgaande jaren van betekenis voor hem was geweest en dat zijn leven in rustiger vaarwater was gekomen met behulp van het reclasseringstoezicht.
 
Reclasseringswerker toezicht

Suggesties


Wim en Wilma

Wim en Wilma hadden elkaar leren kennen op de Cliff Richard fanclubdag. Zij was een stuk ouder dan hij maar…

Lezen

Huiselijk geweld

uitzichtloos, uitgepraat ingekakt en ineengezakt zitten zij daar samen ooit elkaars grote liefde nu rest kille wrok, zelfs haat ze…

Lezen

Surinaamse zuurkool

Eindelijk was het dan zover, het toezicht was ten einde. Hij kwam van ver, zowel letterlijk als figuurlijk. Deze man,…

Lezen