Dubbelop

Dubbelop


Schuldhulpverlening
Thuisbegeleiding

Alles wat in haar leven maar mis kon gaan was ook werkelijk mis gegaan. Nog maar net 30, van mijn eigen leeftijd, en al dubbel zoveel meegemaakt. De verkeerde man getroffen die haar de prostitutie in manoeuvreerde. Twee jonge dochters die slachtoffer werden van misbruik door dezelfde man.

Geen enkel overzicht op de financiën met als gevolg een forse schuldproblematiek. Maar inmiddels was ze in rustiger vaarwater gekomen. Met behulp van diverse hulpverleners was er wat structuur en overzicht in haar leven gekomen.

We namen samen de rekeningen en aanmaningen door. Daar kwam ik energierekeningen tegen van twee verschillende leveranciers. Hoe was dat nou mogelijk? Ik wist niets eens dat het kon maar na wat googelen werd me duidelijk dat dit een vaker voorkomend probleem is.

Na wat graven in haar geheugen herinnerde ze zich die aardige meneer aan de deur weer. Goedkopere energie, milieuvriendelijke en zo geregeld. De oude energieleverancier zou door hem opgezegd worden. Maar dat was blijkbaar niet gebeurd.1 Keer energie en twee keer betalen. Het bestaat.

Haar foute vent de deur uit, de prostitutie achter zich gelaten, een huurwoning in een aardige buurt, een bijstandsuitkering, ondersteuning bij de opvoeding. Er was onmiskenbaar vooruitgang. Nu nog wat orde aanbrengen in de financiële situatie. Ach, na alles wat deze vrouw had meegemaakt was dat een klein probleem. We gingen aan de slag.

Coördinator informele zorg

Suggesties


David Bowie

Ik maakte mij ernstige zorgen over een bewoonster in de wijk waar ik werk. De psychiatrische problematiek kwam steeds meer op de voorgrond. Ze werd steeds onzorgvuldiger in het huishouden en rekeningen bleven ongeopend liggen. De woningbouwvereniging liet me weten dat er een huurachterstand was. Als dit zo door zou…

Lezen

Schaamte

Ik ontving een aanmelding van een jonge vrouw met een licht verstandelijke beperking. Ze woonde zelfstandig en werkte als verkeersregelaar. Telkens weer ontstonden er financiële problemen. Er was een stevig sociaal netwerk aanwezig die haar graag wilde ondersteunen bij deze problemen. Maar ze accepteerde geen hulp van de familie en…

Lezen

Een maandag agogische budgetconsultatie: samen op ontdekkingstocht en een muurtekening

De eerste cliënt ontvang ik op kantoor. Een verstandelijk beperkte man die ik al wat langer zie. Hij woont grotendeels zelfstandig. Aan de hand van de post die hij meebrengt heeft hij al veel geleerd over het beheer van zijn financiële situatie. In het begin van het traject is het veel…

Lezen