Dikke envelop

Dikke envelop


Reclassering

Een jongere die ik in toezicht heb denkt erg negatief over zichzelf. We hebben daar een gesprek over. Hoe zie jij jezelf? Ik vraag hem om zijn positieve eigenschappen en krachten op te schrijven. Hij komt er tot zeven. Ik vraag hem naar belangrijke personen in zijn omgeving, hoe zien die jou? Op die manier krijg ik een indruk van zijn zelfbeeld. Dat blijkt niet al te best.

Ik neem contact op met zijn moeder. Ik heb haar leren kennen als een betrokken ouder. Ik vraag haar of ze iets voor me wil doen, of eigenlijk iets voor haar zoon wil doen.
De keer daarop komt hij de gesprekskamer binnen met in zijn hand een envelop. Hij overhandigt mij de envelop, het is een dikke. ‘Dit moest ik van mijn moeder aan je geven,’ deelt hij mee. Ik verheug me al op de inhoud en open de envelop.
Zijn moeder heeft meer dan voldaan aan mijn verzoek om iets positiefs over haar zoon op te schrijven. Niet alleen zij maar ook zijn vader, vriendin, schoonouders en nog een aantal naasten hebben dat gedaan. In de envelop zitten maar liefst tien brieven.

Ik laat hem even alleen met de stapel post zodat hij rustig kan lezen. Ondertussen maak ik van de gelegenheid gebruik om iets te kopiëren. Als ik terugkom tref ik hem in tranen aan. Hij is geraakt door de moeite die er genomen is en de lieve en steunende woorden.
Nadat ik het zelf heb gelezen kan ik me dat goed voorstellen. De dikke envelop gaat weer mee naar huis. Om te bewaren en te herlezen als hij er een keer doorheen zit.

Reclasseringswerker Toezicht SVG

Suggesties


Wim en Wilma

Wim en Wilma hadden elkaar leren kennen op de Cliff Richard fanclubdag. Zij was een stuk ouder dan hij maar dat bleek geen belemmering. Het was duidelijk dat ze gek op elkaar waren, dat straalde ervan af. Bovendien kwamen ze samen, als stel, naar de reclassering. Terwijl het om een…

Lezen

Huiselijk geweld

uitzichtloos, uitgepraat ingekakt en ineengezakt zitten zij daar samen ooit elkaars grote liefde nu rest kille wrok, zelfs haat ze verstaan niet de kunst om van de ander een leuker mens te maken noch de kunst van het opstappen ze zijn verdwaald, vervreemd, een verloren generatie en schamen zich niet…

Lezen

Surinaamse zuurkool

Eindelijk was het dan zover, het toezicht was ten einde. Hij kwam van ver, zowel letterlijk als figuurlijk. Deze man, zo goed als analfabeet, minderbegaafd, opgegroeid onder beroerde omstandigheden had hij zichzelf moeten opvoeden. Een overlever. Drugssmokkel, dat was zijn antwoord op de problemen waar hij zich voor gesteld vond.…

Lezen