De droom

De droom


Buurtwerk
Jeugdzorg
Er gaat een wekker en een zonnestraal drukt zichzelf  door het raam naar binnen. Slaperig en met grote moeite probeer ik mijn gezicht in de plooi te krijgen. Het besef sijpelt langzaam naar binnen dat het leven van een sociaal makelaar niet over rozen gaat. Na een goede bak koffie worden mijn hersenen direct actief.
Mijn linker hersenenhelft gaat direct op zoek naar werkzaamheden die ik al jaren gewend ben en waar ik zeker op kan bouwen. Dit lukt direct en positieve energie schiet door mijn lichaam. Mijn rechter hersenhelft gaat tevergeefs haastig op zoek naar mogelijke taken die te maken hebben met mijn nieuwe rol als sociaal makelaar. Al snel klinkt er een dof gepruttel en laait er een inwendig rookwolkje op in mijn hersenpan. Helaas, die gaat vandaag niet werken.
In de speeltuin aangekomen doe ik de dingen zoals ik ze ken met een paar minimale veranderingen. Ik vraag kinderen om zelf hun spelregels op te stellen en te hanteren en wanneer een kleine jongen een conflict heeft vraag ik zijn moeder te ondersteunen in de oplossing. Ik stel een collega op scherp op een mogelijkheid tot betrekken van een ouder. Ik krijg een helder idee over de oplossing van een vraag vanuit de gemeente over een groep kinderen die overlast veroorzaken in de wijk. De persoon met het probleem zien te koppelen aan de jongens die dit doen om tot een vreedzame oplossing te komen. Dit voelt op zich wel prima, maar echt vernieuwend lijkt het me toch allemaal niet. Dit maakt me namelijk nog niet direct een sociaal makelaar die op volle toeren schakelt, koppelt en door de wijk manoeuvreert. 
Na mijn werkdag kom ik thuis en ga even relaxen met mijn voeten op de bank. Mijn ogen worden zwaar en langzaam vertrek ik naar dromenland. Een grote draak met zeven koppen werpt zich op omhoog en kijkt me met al zijn ogen aan. Ik schrik in eerste instantie maar ben toch gefascineerd. Hij zegt: “Vandaag heb je verbonden, geactiveerd en mensen in hun kracht gezet, geweldig gedaan!’. Ik schrik wakker met opengesperde ogen…wow..misschien ben ik daadwerkelijk al een sociaal makelaar!
Met een grijns op mijn gezicht dommel ik opnieuw in slaap.
Sociaal Makelaar Kinderen

Suggesties


Een vrijdag in de wijk: regisseren van zelfregie in de nulde lijn

Mijn dag begint als cliënt bij een hulpverlener. In mijn werk draait het om ‘eigen kracht’ en ‘zelfregie’. Maar deze begrippen zijn ook van betekenis buiten werktijd. Voor mezelf en mijn gezin. Het is een verrijking om gebruik te maken van expertise van anderen. Zodoende ben ik met een gezinslid…

Lezen

Een vrijdag in de buurtspeeltuin: superhelden, knotsen en gewoon maar beginnen

Ik start om 8:00 uur en open mijn laptop.  Ik kan nogal chaotisch zijn waardoor ik het overzicht verlies. Ik maak gebruik van een tool (Getting Things Done) om mijn werk goed te organiseren. Dit helpt me om te bepalen wat ik eerst moet doen en wat ik kan laten. In…

Lezen