Bordeelbezoek

Bordeelbezoek


Psychiatrie
De patiënt die ik begeleidde had weinig perspectief. Waarschijnlijk zou hij zijn leven lang in een psychiatrische kliniek doorbrengen. Hij was op leeftijd maar nog lang niet oud. Ondanks zijn medicatie was zijn libido nog dik in orde. Kortom, op gezette tijden wilde meneer seks. Heel gezond dus.
Verschillende mogelijkheden werden bekeken. Ik benaderde een stichting die bezoek van een prostituee aan klinieken en woonvoorzieningen mogelijk maakte. Helaas waren ze gestopt met het bedienen van psychiatrische patiënten. Daar hadden ze slechte ervaringen mee.
Ik belde een bordeel op fietsafstand van de kliniek, we waren welkom. Inderdaad we. Ik diende wel mee te komen om meneer te begeleiden. Nadat ik het plan had voorgelegd aan het behandelteam kwam er toestemming. Van tevoren belde ik nog even met de eigenaresse van het bordeel. Ik maakte voor de zekerheid nog eens duidelijk dat ik meekwam als begeleider… en verder niets dus.
Meneer poetste zijn schoenen, trok zijn mooiste blouse aan en deed een luchtje op. Daar gingen we. Allebei een beetje zenuwachtig. Het bordeel was gevestigd in een vrijstaand herenhuis en lag verscholen achter een coniferenhaag. We werden ontvangen door de eigenaresse en namen plaats in een zithoekje.
Aan de bar zaten enkele schaars geklede dames. De sfeer was gemoedelijk. Het bordeel was net open en er kwamen wat meer dames binnen die hun dienst begonnen. Deze werden discreet door de eigenaresse apart genomen en geïnformeerd over onze status. Patiënt en zijn begeleider (geen klant).
Daar zaten we dan. De eigenaresse kwam even bij ons zitten en vroeg aan meneer welke dame hij leuk vond. Hij wees naar een blonde vrouw van middelbare leeftijd. Ze kwam bij ons zitten en startte een praatje. Ze was ziekenverzorgster geweest, dus begreep mijn werk. Daarna begon ze een kleine flirtage met meneer. Die sloeg daar onmiddellijk op aan en hij complimenteerde haar met haar verschijning en bood iets te drinken aan. Allemaal heel correct, niets geks, niets zieks.
Na het drankje trokken ze zich terug. Ik bleef achter en dronk nog een kop thee. Na afloop werd er nog wat gedronken. Daarna sprongen we op onze fietsen en reden opgelucht terug naar de kliniek.
Groepsbegeleider

Suggesties


Kopje thee

De man kwam bij ons in beeld doordat de uitkerende instantie zich zorgen maakte. De verwarde man liet me binnen. Hij woonde in een verwaarloosde woning. Een donker doolhof van meubilair en opgehangen lappen. Op het aanrecht stond een stapel afwas. Zo te zien al weken. De man sprak nauwelijks.…

Lezen

Wie is er nou gek

De huiskamer van de woongroep lag enigszins verscholen achter een laag muurtje. Hierdoor werden patiënten aan het gezichtsveld van de groepsbegeleiders onttrokken als zij in de huiskamer zaten. Op weg naar het kantoor, een soort vissenkom, wierp ik een blik over de muur om te zien er nog patiënten in…

Lezen

Knuffel

Ik kende het meisje nog niet lang. Ze was een cliënt die enige tijd begeleid werd door een collega. Ik had de begeleiding nog maar kort geleden overgenomen. Al snel moesten er enkele moeilijke gesprekken gevoerd worden. Ze leidde aan een eetstoornis en haar gezondheid was dusdanig zorgelijk dat een…

Lezen