Boeddhistisch pokeren

Boeddhistisch pokeren


Medisch Maatschappelijk Werk

De patiënt weet sinds enkele maanden dat hij ongeneeslijk ziek is. Hij heeft geen vrienden en beschrijft dat dit altijd zo is geweest. Meneer zegt in het leven niet vast te willen houden aan spullen en mensen: alles is van voorbijgaande aard. Deze manier van denken komt uit het boeddhisme. Hij verdiept zich hierin. Daarnaast beschrijft hij zichzelf als een einzelgänger.

Meneer kan zijn werk niet meer uitvoeren en heeft dit nog gedaan zo lang het kon. De huidige dagbesteding bestaat uit boodschappen doen, televisie kijken en pokeren op internet.

Op verzoek van de patiënt bepreek ik met hem hoe hij een wilsverklaring aan kan vragen en hoe zijn beleving is met betrekking tot euthanasie. Kwaliteit van leven is voor hem nog kunnen doen wat hij wil. Meneer heeft geen grote wensen, hij hoeft niet op reis en heeft geen andere behoeftes dan door te gaan zoals het leven nu is, alleen thuis met zijn computer een film kijken en pokeren op internet.

Het gesprek gaat vooral over de dood, kwaliteit van leven en op welk moment euthanasie voor patiënt een optie kan zijn. Praten over de dood, desgevraagd zegt hij hier geen moeite mee te hebben. Om enigszins los te komen van het serieuze gesprek besluit ik om tenslotte, een grappige vraag te stellen:

“Wat zegt het boeddhisme over pokeren?”. Hij schiet in de lach en zegt met grote grijns:

“je mag plezier hebben van Boeddha!”
 
Maatschappelijk werker revalidatie

 

Suggesties


Zeven jaar

Als gevolg van een incomplete dwarslaesie kon mijn cliënt niet goed meer lopen. Zijn eerste weekendverlof tijdens de behandeling in…

Lezen

Sollicitatiegesprek

Op vrijdagmiddag word ik om 14.30 uur door de intensive care gebeld met de vraag of ik een half uur…

Lezen

Eigen regie

Als maatschappelijk werker op een dwarslaesie afdeling van een revalidatiecentrum blijft je eerste ervaring met een “verse hoge dwarslaesie” (iemand…

Lezen