Belletje lellen

Belletje lellen


Gehandicaptenzorg
Humor is erg belangrijk in mijn werk. En ik denk eigenlijk voor iedereen die binnen de zorg- en welzijnssector werkzaam is. Het werkt relativerend, is een fantastisch middel voor contact en het maakt je werk gewoonweg leuk!
Zo ook op een mooie dag in december. Ik had net gewandeld met een cliënt over het instellingsterrein.  Het was erg rustig op de groep. Een aantal cliënten waren aan het werk op het terrein en waren dus niet thuis. Ik maakte voor mezelf een lunch klaar, pakte een kop koffie en ging in de huiskamer zitten.
De deurbel van het steunpunt ging. De voordeur naderend kon ik al een zacht uitdovende stem horen. De stem klonk zenuwachtig maar wel erg jolig. Toen ik de voordeur open deed zag ik net een man weglopen van het pad met een lichte spasme. De man lag helemaal dubbel maar door het lachen in combinatie met de spasmes, kon hij moeilijk snel weglopen. Toch had hij het enorm naar zijn zin. Ook ik kon op dat moment mijn lach niet inhouden. 
Later hoorde ik dat deze man een paar keer in het jaar een rondje over het instellingsterrein doet om belletje te lellen bij verschillende locaties.
Tot op de dag van vandaag is dat voorval één van de grappigste dingen die ik ooit heb meegemaakt met een cliënt op het werk. Het loopje van deze man in combinatie met zijn lach, kan ik nog steeds omzetten in ongekende hilariteit.Maken mensen mij aan het lachen? Jazeker. En dan maakt het mij niet zoveel uit of deze mensen beperkt zijn, spastisch zijn of lichamelijke zorg nodig hebben.
Ik lach om je omdat je grappig bent. Het hoeft allemaal niet zo gecompliceerd.

Groepsbegeleider verstandelijk gehandicapten

Suggesties


Lief echtpaar

Ik kwam aan bij de woning en mijn nieuwe cliënt stond al voor de deur te wachten. Ze was een echte actrice en heette me met veel gevoel voor drama welkom. Het betrof een vrouw en haar hoog bejaarde echtgenoot. Het leeftijdsverschil was aanzienlijk. Binnen trof ik een verwaarloosd huishouden…

Lezen

Een andere kijk

Soms kan iemand geen woorden vinden voor de emotie die ze voelen en het gedrag dat daaruit voort komt. En soms zijn woorden niet genoeg. Ik werkte als ambulant begeleidster. Moeder zei het één en deed het ander, aldus de voogd. Met dit gedicht poogde ik het gevoel van moeder onder woorden…

Lezen

Medische missers

De cliënten waarmee ik werk zijn licht verstandelijk gehandicapt. Vaak gaan ze zelfstandig naar de dokter. Soms gaat er begeleiding mee om te helpen de informatie te onthouden. Of ze nu alleen gaan of niet, medische informatie wordt vaak op een heerlijk eigen manier vertaald naar medecliënten. Of medische informatie…

Lezen