Beestenboel

Beestenboel


Jeugdzorg

Ik werkte als ambulant gezinsbegeleider en begeleidde een gezin bestaande uit moeder (met een verstandelijke beperking), vader en 2 kinderen. De eerste weken van de begeleiding bestond uit observeren en inventariseren. Er speelde wat opvoedingsproblemen. Onder andere wilde een van de kinderen niets anders eten dan opgebakken aardappelen of friet. Dit veroorzaakte de nodige spanningen en moeder wilde dit graag als eerste aanpakken. Dat leek me een uitstekend plan. 

Spontaan bood ik aan om dan eerst maar eens aan te schuiven bij de avondmaaltijd om zo met eigen ogen te zien hoe het er aan toe ging. Achteraf had ik daar misschien eerst even over na moeten denk. Maar wie A zegt moet ook B zeggen en al snel zat ik bij het gezin aan tafel.
In de krap bemeten woning was het vergeven van de dieren. Langs de muren waren hokken opgesteld met daarin konijnen, cavia’s, vogels en wat al niet meer. Elke plek in huis werd in beslag genomen door mandjes en etensbakken. Tijdens het eten drentelde twee honden om de tafel heen. Waar moeder ook met veel liefde voor zorgde.
We waren nog maar net aan de maaltijd begonnen toen een van de honden het niet langer kon ophouden. De hond nam die kenmerkende houding aan en draaide een geurende drol. In huis, naast de eettafel, net waar ik zat ! Op slag was mijn eetlust verdwenen. Voor het gezin was het blijkbaar niets bijzonders. Moeder ruimde de drol op en zette zich weer aan de dis. Maar ik kon geen hap meer door mijn keel krijgen.
Het eetprobleem van een van de kinderen hebben we even gepareerd. Eerst werd tot doel gesteld om het aantal huisdieren te halveren. Daarna zijn we begonnen aan de opvoedingsproblemen.
Ambulant gezinsbegeleider

Suggesties


Ventje

De kinderen die ik leerde kennen tijdens mijn eerste stage kan ik me na al die jaren nog steeds stuk…

Lezen

Uit Angola

Ik werkte bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst. Beter bekend als de gevreesde IND. In mijn functie van contactambtenaar interviewde…

Lezen

Zomaar een dag

U kent ze wel van die jongens met grote “baggy” broeken, waarvan de broek afgezakt op de heupen hangt. Een…

Lezen