Ajaxfan

Ajaxfan


Ouderenzorg
Herkenbare taferelen, gewoonten en rituelen geven mensen die dementeren rust. Het maakt dat ze grip houden op hun leefwereld die steeds verder afbrokkelt. Een van de bewoners van het paviljoen voor psychogeriatrie was een rasechte Amsterdammer en een Ajaxsupporter in hart en nieren. Een voetbalwedstrijd van zijn club op televisie gaf hem rust. Hij genoot ervan. Maar naarmate zijn ziekte vorderde nam dit af. Het ging te snel en veroorzaakte na enige tijd slechts onrust.
In gesprek met zijn zoon werd gekeken of er alternatieven waren. Een bezoek aan het oude voetbalstadion De Meer was niet meer mogelijk. Het nieuwe stadion De Arena zei zijn vader niets.
Uiteindelijk maakte ze een uitstapje naar de Ajax Fanshop. Er waren foto’s te zien van Ajax in vroegere tijden. Dit riep veel herkenning op en zijn vader wees enthousiast op de voetbalhelden van weleer.
Ook een oud Ajax tenue bleek herkenbaar. Na afloop kocht de zoon een voetbalshirt, oude stijl en met het rugnummer van een favoriete voetballer.
Sindsdien trof ik meneer regelmatig aan op het paviljoen. Ontspannen in een luie stoel en het Ajaxshirt altijd binnen handbereik. En wee je gebeente als je het shirt wilde aanraken om het te bewonderen.
 
Zorgkundige

Suggesties


De Internationale

Als trainer verdiep ik me in het werk van de cursisten. Zodoende neem ik regelmatig een kijkje op hun werkplek. Zo draaide ik een ochtend mee op een kleinschalige woongroep voor psychogeriatrische ouderen. De groep werd begeleid door een team van verzorgenden. Rond het middaguur werd de tafel gedekt voor de…

Lezen

Gedeeld verleden

Soms word ik als coach en trainer gevraagd om mee te denken over een probleem dat zich voordoet bij een bewoner. In dit geval ging het om een bewoner van een woongroep voor psychogeriatrische patiënten. Een van de bewoners van de woongroep at slecht. Al snel wordt er dan gedacht…

Lezen

Oorvijg

Het proces van dementie kan gepaard gaan met veranderingen in de persoonlijkheid. Een van de bewoonsters was voor haar kinderen haast niet meer te herkennen. Van een norse onvriendelijke vrouw die moeilijk in de omgang was, veranderde  ze in een warme lieve dame. Het personeel in het verpleeghuis kende haar…

Lezen