Hij is oké zij is oké

Hij is oké zij is oké


Reclassering

Een beer van vent met lang haar nam plaats tegenover mij. Tatoeages bedekten zijn armen en piepten onder het boord van zijn polo vandaan. Zijn voorkomen intimideerde. De wetenschap dat hij veroordeeld was voor een geweldsdelict droeg daaraan bij. Nu zat hij hier voor me, verplicht, omdat de rechter dat wilde. De situatie was gespannen en dat kwam niet alleen doordat zijn voorkomen mij intimideerde. Ook hij was gespannen. Misschien zelfs geïntimideerd. Dat zie ik wel vaker. Dan gaan cliënten zich opblazen, zichzelf groter maken. Alsof ze willen zeggen dat de verplichting weliswaar vernederend is maar dat ze niet klein te krijgen zijn.
Ik moest iets bedenken om dit eerste gesprek soepel te laten verlopen. Ik schatte in dat het niet handig zou zijn om meteen over de regels, verplichtingen en afspraken te beginnen. Vaak zijn dat wel de dingen die ik eerst bespreek. Waarom zit je hier? Wat zijn de kaders? Maar dat zag ik niet zitten en eerlijk gezegd durfde ik dat niet zo goed. De spanning was om te snijden.

Mijn oog viel op een tatoeage op zijn linker onderarm. Een schip op een woelige zee, de zeilen opgebold door de wind. Daarboven nog een anker aan een dik touw. Ik vroeg hem naar deze tatoeages. Complimenteerde hem ermee en vroeg hem daar iets over te vertellen. Zat er een verhaal achter? Waarom een schip en een anker?
Zeilen bleek een passie van hem. Dat had hij meegekregen van zijn inmiddels overleden vader. In zijn jeugd hadden ze samen veel gezeild en boten opgeknapt. Regelmatig spendeerden ze zaterdagen aan het schuren en schilderen van boten. Samen bezochten ze in 1975 de eerste Sail Amsterdam en bewonderden de enorme tallships vanuit de hele wereld.
De spanning verdween als sneeuw voor de zon. Het vertellen hierover stelde hem op zijn gemak. Ook ik was gerustgesteld. Hij was oké en misschien dacht hij: die reclasseringswerker is oké. Na afloop zuchtte hij opgelucht en zei: ‘Was dat nou alles?’

Reclasseringswerker Toezicht SVG

Suggesties


Wim deel 3: Verder zonder reclassering?

Als de tbs is beëindigd, belt Wim mij triomfantelijk op om te zeggen dat hij mij nu niet meer hoeft…

Lezen

In gesprek met Batman

De man, gekleed in een legeruniform, had zich gemeld bij de politie om te waarschuwen voor bekenden van hem die…

Lezen

Wim Deel 2: Vallen en opstaan

Ik leer Wim kennen als hij in een tbs-kliniek zit en met proefverlof kan. Hij is boos dat hij nog…

Lezen