David Bowie

David Bowie


Algemeen Maatschappelijk Werk
Psychiatrie
Schuldhulpverlening

Ik maakte mij ernstige zorgen over een bewoonster in de wijk waar ik werk. De psychiatrische problematiek kwam steeds meer op de voorgrond. Ze werd steeds onzorgvuldiger in het huishouden en rekeningen bleven ongeopend liggen. De woningbouwvereniging liet me weten dat er een huurachterstand was. Als dit zo door zou gaan dreigde een ontruiming.

Tijd voor een goed gesprek. Het gesprek vond plaats bij haar thuis. Een huis vol; ik, een psychiatrisch verpleegkundige, een medewerker van de woningbouwvereniging en een vrijwilliger die haar zou kunnen helpen met de administratie.

De vrouw zag mij als de aanstichter van deze situatie en was er van overtuigd dat ik handelde vanuit jaloezie. Ik zou het gemunt hebben op haar minnaar. Niemand minder dan David Bowie. Kijk nou naar haar, riep ze tegen de medewerker van de woningbouwvereniging. Het is duidelijk ze wil ook seks met mijn David Bowie.  Met woorden van gelijke strekking had ze me eerder al eens de deur gewezen.

Ze onderbrak het gesprek om zich naar de keuken te begeven. Het was tijd voor koffie. Ach mevrouw, zei de verpleegkundige, blijf er nou toch even bij. Dat viel niet in goede aarde. Het is tijd voor koffie, verpleegstertje. Ze schoof resoluut haar stoel naar achteren en begaf zich naar de keuken om voor zichzelf een kop koffie te zetten.

Daarna ging het gesprek verder. De diverse aanwezigen werden ervan verdacht het ook te willen doen met David Bowie. Hetgeen niemand ontkende. Het werd een enerverende middag.

Maatschappelijk werker

Suggesties


Een schop onder de kont

Er stond een intakegesprek gepland met een man van 35. Meer dan dat en zijn naam wist ik niet. Hij had speciaal naar mij gevraagd want ik was hem aanbevolen door een andere cliënt. Meneer liep zoals hij dat zei vast in het leven. Hij had veel meegemaakt, het type…

Lezen

Jij bezwaar maken

In het Algemeen Maatschappelijk Werk wordt vaak gewerkt met inloopspreekuren. Op zo’n spreekuur kan iedereen zich melden met allerlei vragen waarna er gekeken wordt of ondersteuning mogelijk is. Het spreekuur kent zo zijn vaste bezoekers. Regelmatig meldde zich een Marokkaanse man. Op elke brief die hij ontving van een instantie,…

Lezen

Bevestigend geknik

Met z’n drieën zaten we in een spreekkamer. Een cliënt, een collega en ik. We zaten om een laag tafeltje en op dat tafeltje stonden wat zaken zoals een bakje met tissues, een bakje met papieren over de rechten van cliënten en iets van melkpoeder of zo. Ik voerde het…

Lezen