Een woensdag in de informele zorg: tussen vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en professionals

Een woensdag in de informele zorg: tussen vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en professionals


Informele zorg
Schuldhulpverlening

Eerst de mail. Onder andere berichten van verwijzers. Maatschappelijk dienstverleners zoals schuldhulpverleners, sociaal raadslieden en maatschappelijk werkers, melden hun cliënt aan voor een vrijwilliger. Onze vrijwilligers ondersteunen cliënten met schuldproblematiek.

Ik probeer een schuldhulpverlener telefonisch te bereiken. Zijn cliënt is al gekoppeld aan een van onze vrijwilligers maar er is twijfel over het effect. Mogelijk is de problematiek te zwaar voor de vrijwilliger en ik wil even afstemmen. Ik krijg hem niet te pakken. Later nog maar eens proberen.

Ik heb een driegesprek met een cliëntondersteuner (een professional) en een vrijwilliger over een gezamenlijke cliënt. Hij wordt sinds een half jaar begeleid door mijn vrijwilliger. Het gaat redelijk. De administratie is op orde gebracht en de cliënt is aangemeld voor de schuldsanering. We stemmen af wat de cliëntondersteuner doet en wat de vrijwilliger nog kan doen.
Meneer heeft hersenletsel ten gevolge van een hersenbloeding. Er zijn twijfels of hij voldoende begrip heeft van de situatie. Kan hij nu op eigen kracht zijn administratie op orde houden en beseft hij wat schuldsanering is? De cliëntondersteuner gaat dit bekijken. Ook zal de cliëntondersteuner samen met de vrijwilliger onderzoeken wat de mogelijkheden tot sociale activering zijn. Heeft de cliënt nog een sociaal netwerk dat kan helpen, wat zijn de mogelijkheden in de buurt?

Daarna buig ik me over de nieuwsbrief voor vrijwilligers. Dit ook weer samen met een vrijwilliger. We bespreken de onderwerpen, het declaratiebeleid, nieuwe projecten, een wetswijziging, een nieuwe collega wordt voorgesteld. De vrijwilliger gaat de stukjes schrijven.

Ik probeer nog een keer de schuldhulpverlener te bereiken die ik eerder op de dag belde. Ook deze keer zonder succes.

Afstemming met mijn collega over de ervaringsdeskundigen. De gemeente heeft een nieuw plan om de armoede te bestrijden. Wij hebben aangegeven dat de betrokkenheid van ervaringsdeskundigen noodzakelijk is. Daar is positief op gereageerd en bij het volgend overleg zijn zij erbij. Ik bespreek met mijn collega wie dat zouden kunnen zijn en zet de vraag uit bij meerdere deskundigen. Verder bereiden we de studiedag voor die we voor ervaringsdeskundigen organiseren.

Nog weer even terug naar de nieuwsbrief. Nog wat mail beantwoorden en ik maak een kort verslag van het driegesprek van vanochtend. In de wandelgangen spreek ik nog wat collega’s.

Eind van de dag probeer nog een keer de schuldhulpverlener te bereiken. Te laat, ik luister naar het antwoordapparaat.

Coördinator informele zorg

Suggesties


Bodybuilder

Ik bezocht  samen met een vrijwilliger een voormalig heroïneverslaafde bodybuilder. Hij was behoorlijk zenuwachtig omdat hij vandaag voor het eerst de vrijwilliger ging ontmoeten die ik voor hem in gedachten had. Om zijn zenuwen de baas te blijven had hij zichzelf moed in gedronken met een glas wodka. Echt geholpen had het…

Lezen

Lief echtpaar

Ik kwam aan bij de woning en mijn nieuwe cliënt stond al voor de deur te wachten. Ze was een echte actrice en heette me met veel gevoel voor drama welkom. Het betrof een vrouw en haar hoog bejaarde echtgenoot. Het leeftijdsverschil was aanzienlijk. Binnen trof ik een verwaarloosd huishouden…

Lezen